V Božím Daru zanikne vyhlášená pekárna, zničila ji konkurence

Cheb - V krušnohorském Božím Daru končí vyhlášená pekárna. Její majitelé nedokážou konkurovat supermarketům v regionu, i když jsou jejich výrobky dražší řádově jen o desetihaléře, maximálně koruny. Jenže velkoodběratelé kupují kilo mouky za šest korun a malé pekárny za dvanáct. Této konkurenci nemohou drobní podnikatelé dlouhodobě čelit a vesměs s podnikáním končí.

Nekoupit si chleba nebo rohlíky u Pokorných, to bylo pro lyžaře anebo cykloturistu stejné, jako kdyby z Karlových Varů nepřivezli becherovku anebo lázeňské oplatky. Pekárna ale nemůže žít jenom ze sezonního drobného prodeje. Nepodržely ji ani místní hotely a penziony. Odbyt šel dolů z roku na rok, z osmi set bochníků chleba na tři sta. „Každý supermarket, který zde otevřel, jsme automaticky pocítili poklesem výroby o 20 až 30 %,“ přiznává majitelka pekárny Naděžda Pokorná. „To je špatná zpráva. Tady měli vždy výborné pečivo, pro nás je to velká škoda,“ lituje uzavření pekárny jeden z turistů. „Pekli tady velice dobrý chleba,“ dodává druhý.

Paní Pokorná si myslí, že k drobným živnostníkům se chovají macešsky stát, města a obce. Supermarketům a zahraničním velkovýrobcům dají daňové výhody. Malým v místě nic. Chleba si kupoval u velké konkurence i místní hotel Praha, který vlastní obec. „Máme tady fotografie z roku 1870, kdy se tady již peklo. A to je už nějaká tradice,“ připomíná Naděžda Pokorná.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Pekárnu už patrně nikdy nikdo neobnoví. Nový majitel v ní totiž zbourá pec a udělá tu penzion.