Trmický lihovar slíbil ukončit výrobu do dvou týdnů

Trmice - Lihovar PLP v Trmicích na Ústecku, kterému v pátek kvůli problémům se zápachem skončilo povolení ke zkušebnímu provozu, ukončí výrobu do 14 dnů. Vedení společnosti podle předsedy dozorčí rady a zástupce investora Oldřicha Řáhy počítá s tím, že může dostat od stavebního úřadu v Trmicích pokutu. Lihovar prý nejde zastavit okamžitě a musí doběhnout všechny procesy. V okolí je tak i nadále zápach, který vadil lidem v Trmicích i okolí. Firma chce podat proti rozhodnutní stavebního úřadu odvolání.

Podle ředitele společnosti Pavla Nohavy nyní lihovar vyrábí jen v omezeném režimu a výroba bude postupně bezpečně ukončena. Výrobu podle něj nelze přerušit okamžitě, protože řada procesů musí doběhnout. Dodal, že lihovar má navíc zásobu starého obilí za zhruba 12 milionů korun, kterou potřebuje nutně zpracovat. Údajně ho nelze dostat ze zásobníků jinak než výrobou.

Vedení firmy prý řešilo, zda přijde o zásoby za 12 milionů, nebo je spotřebuje a zaplatí pokutu, která může být maximálně jeden milion korun. Stavební odbor radnice zřejmě pošle do lihovaru ve čtvrtek kontrolu, která by měla o případné pokutě rozhodnout. Firma dnes připustila, že ještě v pondělí do lihovaru zemědělci vozili obilí, prý ho tam jen uskladňují, ale nezpracovávají.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

120 lidí může přijít o práci 

Podle Řáhy může nepovolení dalšího zkušebního provozu znamenat až likvidaci společnosti, ve které pracuje 120 lidí a která může od zemědělců ročně odebrat 280 tisíc tun obilí. Tvrdí, že investorům už docházejí peníze, firma navíc musí splácet půjčky bankám. Údajně má nasmlouvané kontrakty s odběrateli, pokud nebude vyrábět, přijde prý nejen o zisk z prodeje, ale hrozí jí i sankce.

Představitelé společnosti tvrdí, že do stavby lihovaru, který začal fungovat v roce 2007, a do opatření proti zápachu a hluku už dali kolem 1,5 miliardy korun. Navíc prý na vyzkoušení zařízení na odstranění zápachu neměli dost času - tři měsíce zkušebního provozu jsou nedostatečné. Podle svých slov se snaží vycházet úřadům vstříc. Podle objednaných měření prý z původních více než 200 000 jednotek snížili zápach na necelých 5000 jednotek.

Nohava dnes řekl, že kromě odvolání připravují i další kroky. Například prý požádají o změnu stavebního úřadu, protože podle něho už případ v Trmicích posuzují subjektivně a jsou pod velkým tlakem. Nevyloučil ani to, že firma může požádat přímo o kolaudaci provozu. Tvrdí, že zápachem žádné platné předpisy lihovar neporušuje a úřadům by prý nezbylo než továrnu zkolaudovat.