Lesníci v Beskydech mobilizují do boje proti kůrovci

Valašské Meziříčí - Lesníci v Beskydech se chystají na boj s kůrovcem. Málo prší a v lesích je sucho, proto jsou obavy z přemnožení kůrovce na místě. Kůrovcovou kalamitu už lesníci v České republice jednou zažili, a to v polovině devadesátých let. Zabránit jí mají hlavně speciální lapače, které lesníci pravidelně kontrolují. V Beskydech se vyskytuje nejčastěji lýkožrout smrkový.

Lesníci proti kůrovcům rozmístili desítky lapačů s feromonovými sáčky, které lákají samečky kůrovců. Podle množství odchycených brouků pak lesníci mohou stanovit stupeň napadení lesa. Václav Grossmann má spolu s dalšími lesníky na starosti v lesích u Valašského Meziříčí 40 lapačů. „Boj s kůrovcem je nutný, abychom předešli hrozbě velkých kalamit, zničení smrkových porostů a také snížení cen smrkového dřeva,“ říká lesník.

Suché počasí a mírné teploty jsou podmínkami, ve kterých se kůrovci cítí nejlépe. Podle lesníků napadají především smrkové lesy v nižších polohách. „Snažíme se kvůli kůrovci monitorovat jak vlastní majetek, tak i majetky sousední, protože na Valašsku je velká majetková držba, a může se stát, že se kůrovec namnoží u sousedního vlastníka, který třeba bydlí daleko a nemůže zasáhnout,“ podotkl ředitel Městských lesů a zeleně ve Valašském Meziříčí Marek Netolička.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Kůrovcové kalamity se letos obávají lesníci v celé zemi. „Je to způsobeno suchem, teplem a větrnými kalamitami v minulých letech. V loňském roce bylo zpracováno 2,4 milionu m3 kůrovcového dříví, což je nejvíce v historii, a proto je i letos riziko kůrovcové kalamity rekordní,“ varuje Ladislav Půlpán ze státních Lesů ČR.