Roudničtí rozhodnou, co se stane se zámkem v centru města

Roudnice nad Labem - Jako v pohádce o Šípkové Růžence to teď vypadá na liduprázdném zámku v Roudnici nad Labem. Původně románský hrad byl až do loňského roku sídlem vojenské konzervatoře. Vojáci tu už ale nejsou, a město tak chce vyvolat referendum o tom, jak dominantu města znovu oživit a jestli zámek koupit. Patří totiž šlechtickému rodu Lobkowiczů.

Na ceně se zatím město s rodem neshodlo, majitel zámku pouze nabídl, že by byl ochoten zámek městu přenechat. Na městském úřadě se už rýsují první nápady. První slovo by ale podle místostarostů měli mít lidé. Město je osloví s otázkou, jestli zámek koupit, nebo ne. Někteří se už vyjadřují s předstihem. „Dávají nám na vědomí, co by v zámku chtěli, od knihovny až po taneční sál či kinosál,“ uvedl místostarosta Roudnice Luboš Matek.

Jiní by tu v objektu raději viděli základní uměleckou školu nebo Podřipské či Lobkowiczké muzeum. „Pan Lobkowicz má řadu svých cenností ukrytých někde v depozitářích a určitě by je rád ukázal,“ myslí si zase místostarosta Vladimír Urban. Vyjádření rodu Lobkowiczů zatím není známé, všichni členové rodiny jsou totiž v zahraničí. V nejbližší době se však otevře opravený zámecký park.

Ve městě už vznikla pracovní skupina, která se projektem zámku zabývá. Tvoří ji vedení města, ředitel kulturního zařízení a Michal Horáček, který je místním patriotem. Pokud zastupitelé města na svém jednání 3. září konání referenda schválí, konat by se mohlo v době voleb do Poslanecké sněmovny, a to 9. a 10. října.