V Havlíčkově Brodě se začalo rekonstruovat náměstí

Havlíčkův Brod - Dnes začala dlouho očekávaná a přes pět let připravovaná přestavba náměstí v Havlíčkově Brodě. Městu se na projekt podařilo získat druhou nejvyšší dotaci v historii. V srpnu příštího roku by měly být hotové hlavní stavební práce. Úplně nového náměstí včetně mobiliáře a nově vysazených stromů se lidé dočkají nejpozději v květnu 2011.

V následujících dnech se historický střed Havlíčkova Brodu začne radikálně měnit. Do ulic najedou bagry a z náměstí zmizí i většina stávající zeleně. Návštěvník, který přijede za rok, už centrum uvidí úplně jinak. Budou zde nové kamenné dlažby, mobiliář, osvětlení, koše nebo stojany na kola. Obvod náměstí bude lemovat nově vysazená zeleň.

Obyvatelé budou muset přečkat složité období přestavby, živnostníci přijdou o tržby. Místo chodníků povedou k jejich provozovnám jen dřevěné lávky přes výkopy a zásobování k nim dojede jen s obtížemi. Ještě na jaře chtěli proti radikální přestavbě centra protestovat, nakonec se ale se stavební firmou i radnicí dohodli. „S živnostníky vedeme diskusi, aby znali harmonogram a postup prací,“ řekl místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Nejvíce práce čeká stavebníky pod zemí. Vybudují totiž úplně nový systém inženýrských sítí, které v centru buď nejsou vůbec, nebo jsou zastaralé a chybí v mapách. „Projekt přesáhl osmdesát milionů a nám se podařilo zhruba polovinu financí získat ze strukturálních evropských fondů,“ dodal Honzárek.