Kamiony ucpaly silnice na Cínovec a Rozvadov

Plzeň - Stovky kamionů ucpaly příjezdové silnice k hraničním přechodům Cínovec na Teplicku a Rozvadov na Plzeňsku. Kamiony se nahromadily kvůli úternímu svátku v Německu. Starostové z Ústeckého kraje varují, že s otevřením dalšího úseku dálnice D8 se může dopravní situace ještě zhoršit.

Stovky kamionů blokovaly silnici E55 už od brzkých ranních hodin. Kolona, která dosahovala až čtyřiceti kilometrů, se rozjela během dopoledne, kdy německá policie otevřela hranice. Na kritických místech řídila dopravu policie, která část kamionů odklonila na hraniční přechod v Rumburku. „Vzhledem k tomu, že včera byl v Německu státní svátek, vytvořily se na příjezdové komunikaci na hraniční přechod Cínovec dlouhé kolony kamionů, které směřovaly až do obce Lovosice,“ potvrzuje mluvčí Cizinecké policie Ústeckého kraje Eva Hauková.

Odklonění kamionů ale zpomalilo dopravu na hlavním silničním tahu z Lovosic na Děčín. Místní starostové upozorňují, že situace na silnici I/30 se může ještě zhoršit po zprovoznění nového úseku dálnice D8. Dálnici od státních hranic do Trmic na Ústecku chce ředitelství silnic a dálnic otevřít ještě letos. Největší problémy tak zřejmě čekají Ústí nad Labem.

„Dnes byl v Německu pouze státní svátek, ale já tvrdím, že jakákoli drobná dopravní nehoda, která se stane po dostavbě dálnice D8 do Trmic, bude znamenat to samé a taková nehoda se může stát každý den,“ stěžuje si primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS).

Starostové obcí podél silnic na Cínovec tvrdí, že by situaci zlepšilo rozšíření kamionové přepravy po železnici. To plánují podle Rodana Šenekla - náměstka ředitele pro nákladní dopravu - České dráhy: „500 kamionů měsíčně by mohlo být přepraveno po železnici.“

Podle starostů by měl stát kombinovanou přepravu dotovat. „Dopravci nemůžou doplácet na to, že český stát nebyl schopen v předcházejícím období zajistit dostavbu té dálnice. Samozřejmě, že český stát se na tom podílet musí,“ tvrdí primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS).

Zastánci kombinované přepravy a dopravci říkají - více kamionů na železnici sice dopravu na silnici E55 nezlepší, situace by se ale rozhodně neměla dál zhoršovat.