Cyklostezka nahradí zchátralou železniční trať na Sokolovsku

Sokolov - Horní Slavkov na Sokolovsku má zájem o 15 kilometrů zchátralé železniční tratě. Radnice z ní chce udělat cyklostezku. Takový záměr se ale nelíbí Hspodářské radě Sokolovska, která by na trati raději viděla jezdit vlaky.

Podle starosty Slavkova navíc představuje trať, která už není 8 let využívaná, nebezpečí pro místní obyvatele. Mosty, po kterých chodí lidé, mají poškozená zábradlí. Z tunelů a strání opadává kamení. Radnice se proto po neúspěšných pokusech obnovit na trati provoz rozhodla, že ji od státu převezme a přestaví na cyklostezku. Názory místních obyvatel na záměr radních ale nejsou jednotné. Jak na potřebnost železnice, tak cyklostezky.

Podobný názor má i Hspodářská rada Sokolovska, která věří, že by na trati mohly jezdit alespoň výletní vlaky. „Když se vytrhají koleje, tak to tam nikdo nevrátí. Tento krok je nenávratný,” varuje před cyklostezkou Robert Koutný z Hospodářské a sociální rady Sokolovska.

Starosta Slavkova ale nevěří, že by někdo mohl do zchátralé trati investovat stovky milionů korun, aby po ni opět mohly jezdit vlaky. Radnice by nechala vytrhat koleje, pročistit cestu a uválcovat na ni asfalt. „Neumím si představit, že bychom to měli kupovat. Stát by nám měl zaplatit za to, že to chceme zachránit,” dívá se na finanční stránku projektu starosta Horního Slavkova Petr Hanzík (SZ).

Naopak Mojmír Nejezchleb ze Správy železniční dopravní cesty považuje bezúplatný převod za nemožný. „To v žádném případě nejde. My jsme povinni udělat na ten majetek znalecké posudky.” Starosta předpokládá, že podmínky prodeje slavkovské tratě od Správy železniční dopravní cesty budeou jasné začátkem příštího roku.