Liberec má první soukromou vysokou školu

Liberec - V Liberci otevřela pobočku první soukromá vysoká škola. Tím by se mohl zvýšit stále nízký počet vysokoškoláků v Libereckém kraji. Do prvního ročníku soukromé vysoké školy nastoupí 30 studentů. Ti budou v Liberci absolvovat zatím jen bakalářské studium.

Přesto zájem mnohonásobně překročil možnosti. Škola ale o případném rozšíření neuvažuje. „Pokud tady bude určitý limitovaný počet studentů, máme čas se jim věnovat, diskutovat s nimi, mít osobní přístup a tím je vzdáleně vést ve studiu,” obhajuje omezený počet míst rektor Vysoké školy Karla Engliše Ladislav Zapletal.

Soukromá vysoká škola otevírá dva studijní programy: ekonomika a management a ekonomika a právo v podnikání. Podobné studium přitom nabízí i hospodářská fakulta místní Technické univerzity. Ani jedna ze stran v tom ale nevidí problém. „U nás je jenom na hospodářské fakultě přes tisíc studentů a já si myslím, že je konkurence v každém oboru zdravá, a že vznikly soukromé vysoké školy, považuji také za správné rozhodnutí,” dodává rektor Technické univerzity v Liberci Vojtěch Konopa.

Liberecký primátor Jiří Kittner si myslí, že není nutné obě školy porovnávat. V případě soukromé vysoké školy jde prý přeci jenom o trochu jiný typ studia a můžou se najít studenti, kterým bude lépe vyhovovat. Naopak nová škola by mohla zvýšit počet vysokoškolsky vzdělaných lidí v regionu. Právě v tomto ohledu je totiž Liberecký kraj na samém konci statistik. Vysokou školu má jen 7 % jeho obyvatel. „My s tímto v libereckém kraji máme trochu problém, protože mám podprůměr vysokoškolsky vzdělaných lidí,” postěžoval si Petr Skokan, hejtman Libereckého kraje.

Už v příštím roce budou ve stotisícovém Liberci tři vysoké školy, otevřít pobočku tady totiž plánuje také Soukromá vysoká hotelová škola.