Invalidní řidič vyhrál spor s magistrátem kvůli parkování

Hradec Králové - Spor invalidního řidiče Stanislava Grossmana a Magistrátu města Hradec Králové končí ve prospěch muže, jemuž strážníci místní policie v noci odtáhli vůz navzdory řádnému označení značkou pro invalidy. Stanislav Grossman se kvůli protiprávnosti takového jednání obrátil na soud, na jeho jednání dnes ale vůbec nedošlo. Radnice totiž požádala pana Grossmana, aby žalobu stáhnul a přistoupil na mimosoudní vyrovnání.

Stanislav Grossman měl dnes přednést žalobu na hradecký magistrát před soudem. „Existují velmi rozdílné právní výklady tohoto problému, a proto jsme se rozhodli, že nebudeme podstupovat zbytečný spor a zvolíme smírné řešení,“ uvedl pro ČT mluvčí královéhradeckého magistrátu Václav Svoboda. Magistrát vrátí panu Grossmanovi 1 700 korun za odtah vozu a uhradí mu vzniklé soudní výlohy.

Poškozený řidič se ale pouze s materiální úhradou nechce smířit. „Já žádám písemnou omluvu od magistrátu za tu nehoráznost a za tu aroganci městských strážníků… Postupovali protizákonně,“ stojí si na svém Grossman.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zákon o městské policii ustanovuje, že strážníci nesmějí bránit technickými prostředky v odjezdu třeba zdravotníkům, hasičům, ale ani invalidům. Ještě v červnu radnice postup strážníků proti panu Grossmanovi hájila jako zákonný. Nyní si ale magistrát hodlá podle Svobody objednat rozsáhlý právní rozbor sporu a výsledek předá městské policii jako doporučení, jak v podobných případech postupovat.