V Holýšově proplácí benzin občanům, kteří sekají veřejnou zeleň

Holýšov (Domažlicko) - Obyvatelé pětitisícového Holýšova, kteří posekají trávu na veřejných prostranstvích, dostanou od radnice proplacený veškerý benzin spotřebovaný sekačkami. Na radnici nahlásí, kolik plochy posekali, a přinesou účet. Suma není nijak omezena. Tento způsob péče o veřejnou zeleň je oboustranně výhodný.

Radnice pětitisícového Holýšova sice má vlastní technické služby, na údržbu rozsáhlých pozemků zeleně ale nestačí. Lidé proto nabídku na úhradu pohonných hmot spotřebovaných při sekání veřejné zeleně v okolí svých příbytků hojně využívají. „Lidé mají zájem si před svými domy takové úpravy udělat sami,“ uvedl Milan Hulín z holýšovských technických služeb.

Lidé sečou trávu mezi domy i na veřejných prostranstvích, hlavně tam, kde to nestíhají pracovníci Městského technického a bytového střediska. Osoby eviduje a posekané pozemky kontroluje městské oddělení majetku. „Ušetříme pracovní sílu, čas, protože zelené plochy máme opravdu hodně a navíc letos hodně prší a tráva roste před očima,“ řekla pro ČT místostarostka Holýšova Hana Valachovičová.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)