V Českých Velenicích nalezli nevybuchlou pumu

České Velenice - Nevybuchlá a téměř stokilogramová letecká puma z druhé světové války skončí jako školní pomůcka pyrotechniků. Jde o jediný nepoškozený exponát v Česku. V červenci ji našli dělníci pod zemí v Českých Velenicích, kvůli nebezpečí výbuchu museli evakuovat nádraží. Dnes ji pyrotechnici zabezpečili a připravili na přesun do pardubické policejní školy. Podle historiků se jedná o pumu z náletu v roce 1945, tehdy na zdejší nádraží zaútočila letka amerických bombardérů. Bomba měla vyvolat tlakovou vlnu, která dokáže ničit do vzdálenosti několika stovek metrů.

Nalezená letecká puma americké výroby měří na délku téměř metr a v průměru má 30 centimetrů. Je stále plná trhaviny a zapalovače jsou aktivní. Pyrotechnici se je snaží postupně odstranit, teprve potom bude zcela bezpečná. Bomba byla ukrytá 3 týdny v policejních bunkrech nedaleko Lišova, patří k výjimečným nálezům. „Je ve vynikajícím stavu, je nepoškozená,“ ujistil pyrotechnik Ladislav Zágiba.

Pumu dělníci objevili těsně vedle nástupiště českovelenického nádraží, které museli policisté evakuovat. Ležela asi ve dvoumetrové hloubce. „Cítím se bezpečně, ty bomby jsou zatím bezpečně ukryty pod povrchem,“ zůstává klidný starosta Českých Velenic Jaromír Slíva (ČSSD). Podle historiků se jedná o pumu z náletu 23. března 1945, tehdy na strategický železniční uzel zaútočilo asi 30 amerických bombardérů. „Při útoku bylo zasaženo seřadiště, zahynulo přibližně 150 osob,“ doplnil letecký historik Vladislav Burian.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Leteckou pumu převzali pardubičtí pyrotechnici. „Bude sloužit pro výcvik pyrotechniků,“ vysvětlil zástupce policejní školy v Pardubicích Vlastimil Prokop. Bomba měla sloužit k demolici objektů tlakovou vlnou, dokáže ničit do vzdálenosti několika stovek metrů. Podobnou pyrotechnici loni odpálili na cvičišti v Boleticích.

Puma by se na jih Čech mohla navrátit v příštím roce, provozovatelé Leteckého muzea v Deštné by ji rádi vystavili ve své expozici.

V Českých Velenicích nalezli nevybuchlou pumu.
Zdroj: ČT24