Průmyslová ulice v Kosmonosech připomíná džungli

Kosmonosy - Kdo poseká veřejnou zeleň v Průmyslové ulici v Kosmonosech u Mladé Boleslavi, která už začíná připomínat neudržovanou džungli? Podle města by to mělo udělat jako správce silnice Ředitelství silnic a dálnic. To ale tvrdí, že na úpravu vegetace nesmí podle zákona peníze použít a je to tedy starost obce. Džungle tak roste dál.

Přerostlý plevel a téměř dvoumetrová tráva je nejen na středovém pásu mezi silnicemi, ale třeba i na kruhovém objezdu. V kosmonoské Průmyslové ulici denně projedou desetitisíce aut. Majitelé firem v okolí si stěžují, že jim neudržovaná zeleň hyzdí prostředí, navíc jde i o bezpečnost. Majitelka firmy v Průmyslové ulici Božena Sedláková uvedla, že například na obrostlém kruhovém objezdu není vidět, zda vůbec někdo jede z jiné strany.

Zatímco soukromé pozemky si majitelé firem v Průmyslové ulici pravidelně udržují, o veřejnou zeleň se nechce starat nikdo. Úřady si mezi sebou povinnost přehazují a svalují zodpovědnost jeden na druhého. Tomáš Jílek z Ředitelství silnic a dálnic říká, že je to starost obce. Vedoucí správního odboru Michal Šimon z Městského úřadu Kosmonosy takové tvrzení odmítá s tím, že vlastníkem pozemku i se zelení je Ředitelství silnic a dálnic.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

To ale tvrdí, že má povinnost starat se pouze o úzké travnaté pásy a jen v úsecích mimo obce - vydání peněz na posekání trávy navíc komplikuje nařízení státního fondu dopravní infrastruktury. Tomáš Jílek upřesnil, že by došlo k rozporu s rozpočtovými pravidly. Travnaté pásy jsou z části na katastru města Kosmonosy a zároveň i Mladé Boleslavi. Podle odhadu by jejich úprava přišla na 200 tisíc korun.

Mladoboleslavský radní Miloslav Neuman (ODS) sdělil, že město nebude vynakládat obecní prostředky na pozemek, který mu nepatří. Řešením by podle úředníků z obou obcí mohlo být převedení sporných pozemků na města, která by se pak o ně starala v rámci povinné údržby zeleně.