Výpravčí Hubička razítkuje dívčí pozadí

České Budějovice - Češi milují razítka a nechají si je otisknout na cokoliv, tvrdí sběratelé razítek. V Českých Budějovicích proto na výstavě oživili scénu z přepravní kanceláře z filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky a razítkují ženská pozadí. Zájem o takový suvenýr byl veliký, takzvaných štemplů otiskli desítky. V roli výpravčího Hubičky se členové spolku střídali.

Zkrášlené ženy většinou považují razítko za zajímavý módní doplněk, i když jen krátkodobý. Doma si prý obtisk zase smyjí. Nostalgičtí milovníci dráhy z pošumavského spolku sbírají klasická dřevěná razítka se železniční tématikou více než dva roky. Mají jich téměř 200 kusů. „Sbíráme zejména razítka z první republiky. Těmi, když se něco orazítkovalo, tak to bylo na věky,” říká předseda Stifterova pošumavského železničního spolku Roman Hajník.

Kromě razítek z železničních stanic, rozšiřují sbírku o štemply s původními i novými úředními nápisy. „Velmi oblíbené razítko je Přísně tajné, před přečtením spálit,” směje se předseda Hajník.

V jejich vlakové poště, kterou postupně obnovují právě při nostalgických jízdách, dostávají expresní zásilky označení, prosím, doručte fofrem, protože s nimi musí pošťák utíkat. Originální razítka sběratelé tisknou převážně na pohledy a na části těla. „Přišli tři běžkaři, sundali šponovky a dožadovali se razítek na zadnice. Dostali je!” vypráví místopředseda spolku Roman Kozák.

Unikátní sbírka razítek putuje také po muzeích. Lidé ji už mohli shlédnout v Prachaticích, Českém Krumlově, Volarech i ve Vimperku.