V Kamenickém Šenově chtějí z márnice vytvořit muzeum

Kamenický Šenov - Město Kamenický Šenov je historicky spjato s výrobou svítidel. Místní nadšenci z občanského sdružení Na Výsluní nyní chtějí z městské márnice vytvořit muzeum lustrů. Radnice ale nemá k velkolepým plánům zapálenců příliš velkou důvěru. Poukazuje na to, že muzeum by mělo stát přímo u hřbitova a taky na těžkou dobu, ve které bude složité provoz muzea udržet.

Předseda sdružení Na Výsluní Václav Frömmel říká, že cílem je zabránit stržení budovy, která je podle něj vhodná na malou expozici. Vitríny s lustry přímo v márnici si jen těžko dovede představit místní starosta Oto Raiter (ČSDD). Svými slovy popsal celý plán jako nesmysl.

Ve městě už funguje muzeum skla. Návštěvnost je ale rok od roku slabší. Otto Raiter sdělil, že město na něj ročně doplácí milion 300 tisíc korun. Lidé z občanského sdružení už ale přesvědčili většinu zastupitelů. Město jim tak márnici prodá za symbolickou korunu.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Václav Frömmel dodal, že starosta by měl mít stejný zájem jako sdružení - tedy udržet ve městě turisty co nejdéle. Ještě letos chtějí noví majitelé márnici zastřešit. Otevření muzea plánují za dva roky.