Krize dělá z uchazečů o práci bezdomovce

Plzeň - Západočeská metropole řeší další problémy s cizinci. Právě do Plzně přišlo v minulých letech za výdělkem nejvíc zahraničních pracovníků z celé republiky. Kvůli světové krizi přišli o práci i peníze. V noci na dnešek plzeňští strážníci spolu s cizineckou policií zasahovali u skupiny bezdomovců, která se utábořila na okraji města. Podle příslušníků narušují veřejný pořádek, a protože si dělají ohýnky, hrozí, zvlášť v suchém počasí, nebezpečí požáru. Do konce týdne budou muset lidé bez domova svůj azyl opustit.

Před pár lety přijeli do Plzně za prací. Jenže přišla krize a agentury, které je sem pod slibem zaručeného výdělku nalákaly, od nich daly ruce pryč. „Pracovali jsme pro nějaké lidi a ti nám nedali výplatu. Přišli jsme o práci, přišli jsme o bydlení,“ prohlašují bezdomovci. Ve svém útočišti přežívají už tři měsíce, celkem jich tu táboří 9. Pro vodu si chodí do studánky, společně shánějí jídlo, práci a občas se zajdou poradit na charitu. „Jíme, co najdeme v kontejneru. Policie nás odtud vyhání, nevíme, co budeme dělat,“ dodal jeden z postižených. „Je to narušení veřejného pořádku, neoprávněně zabrali veřejné prostranství,“ uvedl velitel policejní akce Patrik Schovánek z MP Plzeň.

Cizinci si pro svůj přechodný domov vybrali nenápadné místo pod tratí nedaleko železniční zastávky Plzeň Skvrňany. V okolí jejich tábořiště pomalu vzniká černá skládka zapáchajících odpadků a výkalů. „Zakládají tady ohně a v těchto letních měsících vzniká nebezpečí požáru,“ dodal Patrik Schovánek. Ani samotní bezdomovci spokojení nejsou: „Šli bychom domů, ale za co? Co máme dělat, my jsme tu krizi nezavinili.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Bezdomovci musí tábořiště opustit do neděle, policie bude místo monitorovat.

Policejní kontrola
Zdroj: ČT24