Na Šumavě je možné zaparkovat a jít

Šumava - Zaparkuj a jdi! To je projekt, který se začíná rozbíhat na Šumavě. Vychází z toho, že většina návštěvníků jezdí do hor autem a jen na pár dní či dokonce hodin. Správa národního parku se snaží vyjít jim vstříc a umožnit alespoň malý výšlap nebo krátký výlet po Šumavě. Rodiny s malými dětmi nebo třeba lidé se zdravotním omezením tak mohou pohodlně dosáhnout vyhlášených výhledů. Musí se pouze smířit s tím, že v autě stráví skoro stejnou dobu jako v přírodě.

Autem do hor, za přírodou. Zvlášť od evropských ochranářů zní podobná pobídka přinejmenším podivně. Je však určena lidem, kteří přijíždějí na kratší dobu a nestojí o dlouhé túry. „Stále více lidí přijíždí do národního parku na víkend nebo na jeden den. A přesně pro ně je tento projekt určen,“ prohlásil ředitel Správy Národního parku Šumava František Krejčí. Počet aut v parku správa zvyšovat nechce, má jít pouze o novou službu. „Jsou zde parkoviště, která jsou vhodná pro rodiny s dětmi. Potom jsou tady parkoviště a trasy k nim přilehlé, které jsou vhodné pro turisty s lepším vybavením,“ doplnil referent informační a strážní služby NP Šumava Petr Šrail.

Systém je jednoduchý, strážci vytipovali zajímavá místa, která leží blízko veřejných silnic, a u nich obnovili nebo zbudovali menší parkoviště. Rodiny s malými dětmi nebo třeba lidé se zdravotním omezením tak mohou v jediném dni stihnout třeba rašeliniště, slatě i Vltavský luh. Musí se pouze smířit s tím, že v autě stráví téměř stejnou dobu jako v přírodě. „Šumava je vždycky lepší pěšky nebo na kole po malých úsecích, ale tohle je určitě dobré,“ myslí si jedna z návštěvnic. I strážci připouštějí, že o úplně ideální model nejde. Běžným návštěvníkům, kteří nemají dost času, ale hory si chtějí užít, doporučují střídat právě výlety autem s delšími túrami pěšky nebo na kole.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Celá síť systému „Zaparkuj a jdi dál“ by měla být hotová do konce roku 2011, celkem půjde o 33 parkovišť a asi 100 k nim přiléhajících tras okruhů.

Šumava
Zdroj: ČT24