Lidé na Táborsku nesouhlasí se skládkami

Tábor - V okolí Chotovin na Táborsku přibývá skládek odtěžené zeminy a kamení ze stavby dálnice. Zpravidla se jedná o uložení dočasné a řádně povolené úřady. Přesto taková proměna krajiny vyvolává nesouhlas veřejnosti. Naposledy vlnu odporu vzbudila skládka v Liderovicích.

Odpůrci skládky přirovnávají haldu zeminy a kamení k měsíční krajině. I ti, kteří s dočasným uložením odpadu ze stavby dálnice souhlasili, jsou šokovaní z výsledku. „Pro mě je nepochopitelné, jak vůbec může odbor životního prostředí něco takového povolit,” říká odpůrce skládky Miroslav Reitinger. Se skládkou nesouhlasí ani Ján Dobrovodský: „Byl porušen ráz krajiny a myslím si, že byla znehodnocena kulturní a etická úroveň prostředí.”

Stížnosti směřovaly na orgány životního prostředí a stavební úřad. Bez ohledu na zásah do krajiny kontrola shledala jen minimální pochybení. Skládka je na menší ploše a nedosahuje ani objemu, který úřady povolily. Jen je o půl metru vyšší a jsou na ní balvany. „25. října zde bude proveden státní stavební dohled, zda byly odstraněny všechny nedostatky,” uvedl mluvčí Městského úřadu Tábor Lubomír Šrámek.

Navezený materiál vlastník pozemku Oldřich Pecha už částečně využil na povolené navýšení hrází v bezprostřední blízkosti. Zbytek je podle něj na opravu rybníka v Oltyni. „Oprava započne ještě tento rok. To znamená, že naprostá většina tohoto materiálu bude ještě tento rok odstraněna,” říká majitel Pecha.

Na stejný problém upozornili před časem už lidé v Chotovinách a občanské sdružení Arnika. Z pohledu úřadů ale většinou povolení dočasných skládek nic nebránilo.