Stavbu nákupního centra v Plzni brzdí nález židovského hřbitova

Plzeň - Dostavbu zábavního a obchodního centra firmy Plaza v Plzni ohrožuje archeologický nález pět set let starého židovského hřbitova. Za miliardovou investicí stojí izraelská firma, která v lokalitě počítá také s vybudováním několikapodlažního parkoviště. O nálezu starého hřbitova bude zítra jednat prezídium také Federace židovských obcí. Židé chtějí k problému přijmout jednotný postoj.

Firma Plaza, která patří izraelským židům, musí řešit nečekaný problém, který se týká jejich vlastní víry. Archeologové našli na staveništi, kde má do roka vyrůst mohutný obchodně zábavní komplex, starý židovský hřbitov. „Je to velice významná památka, nejen ohledně naší republiky, ale i vzhledem k celé Evropě,” říká ředitel archeologické společnosti ZIP Michal Hauer.

Plzeňská židovská obec si přeje, aby izraelská firma hřbitov zachovala a řídila se pravidly židovského náboženství. Podle místopředsedy místní organizace Jířho Löwyho se například nesmí s hrobem manipulovat: „Nesmí se hýbat s kostmi, měl by se opět zavřít a označit a nemělo by se na něm nic stavět.”

Zástupce Plazy namítá, že archeologická firma, která průzkum prováděla, ve skutečnosti vůbec netuší, kde se hřbitov nachází. Vycházela z historických pramenů, ale sondy zatím žádný důkaz nepřinesly. Tvrdí také, že o hřbitovu začali archeologové mluvit, až když Plaza nepřistoupila na jejich přemrštěné finanční nároky za průzkum. „Ve chvíli, kdy se tady najdou židovské ostatky nebo jakékoli ostatky, budeme to konzultovat nejen s archeology, ale i se židovskou obcí. Zatím se ale žádné nenašly,” oponuje zástupce stavebníka Martin Kodrle. Podle Löwyho však byla firma o existenci hřbitova informována už před pěti lety.

Plaza teď uzavřela smlouvu s konkurenční archeologickou firmou. Ta provede průzkum pouze v místech, kde bude parkovací dům stát. To podle mezinárodních úmluv stačí. „Na většině pozemků vůbec nepřijdeme do vrstev, kde by měl být případně ten židovský hřbitov,” říká archeolog Západočeského muzea v Plzni Jiří Orna.