Berounskou nemocnici nikdo nechce

Beroun - O nemocnici v Berouně nemá nikdo zájem. Středočeský kraj ji marně nabízel k pronájmu nebo k prodeji. Nemocnice má vysoké dluhy a s její privatizací nesouhlasí krajská opozice. To znamená nejistotu pro pacienty i zdravotnický personál.

Berounská nemocnice žije v nejistotě dlouho. Téměř 300 jejích zaměstnanců neví, co bude dál. „Samozřejmě panuje určitá nervozita z budoucnosti tohoto zdravotnického zařízení, ale snažíme se to nějak kolektivně snášet,“ komentuje situaci Jaroslav Povolný, který je pověřený řízením nemocnice Beroun.

Kraj nenašel kupce nebo nájemce ani pomocí inzerátu. „Hlavní důvod spočívá v tom, že v době nejistoty související se zákonem o neziskových nemocnicích, by případný privátní subjekt vstupoval do příliš velkého rizika ,“ myslí si mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Zákon o neziskových nemocnicích bude projednávat Ústavní soud a je možné, že ho změní.

Kraj už dal na zaplacení dluhů 40 miliónů korun. Dalších 40 milionů ještě nemocnice dluží. Ztráta roste každý měsíc o víc než milión. „Ty dluhy byly zapříčiněny i některými špatnými rozhodnutími kraje. Jeden z nich se týkal toho, že nebyly dodělány operační sály,“ tvrdí předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš. Mluvčí Kupka ale rozhodnutí kraje brání: „V době, kdy kraj rozhodoval o případné investici do operačních sálů v Berouně, tak jsme měli od pojišťoven jasnou informaci, že nebudou připraveny financovat péči, která by v těchto sálech byla poskytována.“ V nových operačních sálech za 30 miliónů korun tak nikdo neoperuje.

Starosta Berouna říká, že město a jeho okolí nemocnici potřebuje. „Město Beroun je připraveno za určitých podmínek nemocnici převzít - ale oddluženou, bezúplatný převod veškerých nemovitostí a zajištění smluv se zdravotními pojišťovnami,“ říká starosta Jiří Besser (nestr.).

Kraj o tom chce s Berounem jednat. Krajský mluvčí Martin Kupka říká, že Středočeský kraj v současné době neuvažuje o tom, že by nabídl k prodeji nějaké další zdravotnické zařízení.