Liberečtí golfisté ochrání kolemjdoucí záborem cesty

Liberec - Lidé žijící v okolí golfového hřiště Ypsilon u Liberce sepsali petici, chtějí totiž zajistit průchod hřištěm. Majitelé 120hektarového areálu zabrali stezky, které využívali hlavně cyklisté. Některé cesty navíc ani nevlastní. Petici za průchod golfovým areálem už podepsalo přes tisíc lidí, přestože nevěří, že závory z neprávem zabrané cesty zmizí. Podle magistrátu však jednání stále probíhají a dohoda je na spadnutí. Termín v současné době prodlužuje doba dovolených.

Stovky let vedla z Liberce přes Radčice a Fojtku poutní cesta do Hejnic. Dnes už tudy neprojdete, zabrali ji totiž majitelé golfového hřiště Ypsilon. Místní i cyklisté musejí celý jeho areál objíždět. „Pár lidí si tady hraje golf a ostatní mají smůlu,“ uvedl jeden z projíždějících. Městská radní Zuzana Kocumová (USZ) dodala: „Golf není špatný soused, ale když potom musíte místo krátké cesty používat mnohakilometrové objížďky, je to docela velký problém.“

Majitelé hřiště se hájí, že záborem pouze brání lidi před padajícími míčky. Cesty navíc dál končí. „Odstraníme-li závory, situaci to nevyřeší. Ty cesty končí řádově po 100 až 700 metrech stejně na privátních pozemcích,“ prohlásil zástupce společnosti Ypsilon Golf Resort Liberec Petr Kupf. Zahrazená je i cesta, která patří Liberci, tamní radnice už před více než měsícem slíbila nápravu. „Vzhledem k prázdninám se lhůta bohužel trošku prodlužuje, nicméně jednání probíhají. Dohoda je na spadnutí,“ brání svůj úřad mluvčí MÚ Liberec Martin Korych.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Laxní přístup radnice souvisí s kontakty na majitele golfu, tvrdí opozice. Areál totiž vlastní lidé spojení se společností Syner, ve které dřív působil liberecký primátor. „Některé zákony se ohýbají, jak to vyhovuje zdejším mocným. Není žádným tajemstvím, že golfový areál patří významným libereckým podnikatelům,“ podotkl zastupitel za Stranu zelených Jan Korytář.

Petici za průchod golfovým hřištěm už podepsalo přes tisíc lidí, že závory z neprávem zabrané cesty zmizí, však nevěří.