Radimovice: 70. výročí sboru dobrovolných hasičů

Turnov - Dobrovolní hasiči z Radimovic na Turnovsku oslavili sedmdesáté výročí založení sboru. Hlavním dárkem je nová zbrojnice za skoro 6 milionů korun. V rámci dnešních oslav převzali Radimovičtí také čestný prapor, který znamená pro dobrovolné hasiče nejvyšší ocenění. Místní sbor totiž patří mezi elitu českého požárního sportu.

Radimovičtí hasiči se mohou konečně pyšnit vlastní zbrojnicí. Doposud totiž obývali nevhodné prostory.„Poslední rok a půl jsme měli techniku umístěnou venku, předcházejících deset let to byla jedna malá garáž,” konstatuje starosta Sboru dobrovolných hasičů v Radimovicích Aleš Šrytr.

Kromě hasičů bude v novém objektu sídlit také lékař. Dvoupatrová budova stála skoro 6 milionů korun. Přispělo například Ministerstvo pro místní rozvoj a Liberecký kraj. Nejvyšší částku, více než 3 miliony korun, ale zaplatila obec. A není divu - dobrovolní hasiči jsou totiž nejdůležitější složkou života v obci.

„S ní tady začíná a padá vše, hasiči se podílejí na brigádách, organizují společenský život, pracují s mládeží - už od těch nejmenších,” říká starosta Radimovic Miloslav Bělonožník. „Radimovice jsou zdárnou ukázkou toho, jak funguje týmová spolupráce, například právě dobrovolní hasiči zde v loňském roce postavili víceúčelové hřiště,” dodává náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika.