Premiéra filmu Grandhotel v Liberci

Liberec - V libereckém kině Varšava měl premiéru film Grandhotel. Nový snímek Davida Ondříčka vypráví příběh amatérského meteorologa Fleischmana. Tento hrdina chce opustit Liberec, ale nedokáže překonat jeho hranice, protože ho k městu poutá dávný slib. Pak ale pozná pokojskou Ilju.

Film vznikl v koprodukci s Českou televizí. Scénář napsal držitel Ortenovy ceny Jaroslav Rudiš. Původně ale zasadil děj do hotelu v centru Liberce. Až následně se tvůrci rozhodli pro horský hotel a televizní vysílač Ještěd. Jaroslav Rudiš vysvětluje: „Když jsme přijeli na konci května na Ještěd, tak se po chvíli přihnala hrozná bouřka a začalo sněžit. Tam jsme se shodli, že to je to pravé místo a scénář přepsali. Také podle režiséra Davida Ondříčka má Ještěd klíčovou atmosféru a výrazně tím ovlivnil celkové vyznění filmu.

V hlavních rolích se představí Marek Taclík a Klára Issová. Za zmínku stojí také výkon filmové debutantky Dity Zábranské. V mnohdy nepříznivých horských podmínkách strávil štáb více než 3 měsíce. „Je to naopak jakoby vytržené z toho města a ti hrdinové tam žijí trochu odříznutí od světa. Takže si myslím, že v tomto směru přesun filmu hodně pomohl,” dodává Klára Issová. „Ta atmosféra tam byla úplně fantastická a ten hotel je sám o sobě tak zvláštní. Já jsem si musela strašně dlouho zvykat, protože je tam neuvěřitelný hluk, neustálý šum” uvedla Dita Zábranská.

Tvůrci neskrývají své ambice prosadit Grandhotel na světových filmových festivalech. Například na prestižním Sundance Roberta Redforda.

Vydáno pod