Krajané vyvážejí češtinu do světa

Dobruška - Krajané a přátelé České republiky z třiceti pěti zemí světa se v Dobrušce učí českému jazyku. Získali totiž stipendium vlády a přijali pozvání Univerzity Karlovy, která pro ně měsíční kurzy pořádá o prázdninách už devatenáctým rokem. Každý se přichází učit z různých pohnutek, věnují se i historii země, která byla pro mnohé z nich vlastí předků. Pořadatelé se snaží účastníky zaujmout a přiblížit jim české prostředí, kde jsou někteří poprvé. Pro Českou republiku je výuka výhodná, frekventanti kurzu ji potom mohou doma i jinde propagovat.

Izraelec Rony Gipsz je českým honorárním konzulem v Haifě. Jak řekl, češtinu jen odposlouchal: „Gramatika mi schází, a proto jsem to chtěl trochu naučit. Doufám, že odsud vyjdeme o něco chytřejší.“ Češtinu se učí Darko ze Srbska, Johann ze Švédska, krajané z Nigérie i Brazílie, sedmdesát studentů od nejmladších po důchodce.

„Učit česky žáky ze světa není těžké, pro mne je to naopak zábava. Jsou tu studenti, kteří se učit český jazyk chtějí, takže je to radost,“ uvedla lektorka českého jazyka Vladimíra Koreňová. Daniel Křivánek z pořádající Univerzity Karlovy doplnil: „Mají hodiny reálií, mají i hudební výchovu. V některých krajanských spolcích je to totiž založené na tancích a písničkách, takže to tu mají také.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Na konci prázdnin dostanou účastníci kursu osvědčení o jeho absolvování a vydají se domů jako propagátoři českého jazyka a České republiky.

Pomůcky pro cizince učící se česky
Zdroj: ČT24