České dráhy budou pravděpodobně i nadále zajišťovat dopravu na Liberecku

Liberec - České dráhy budou pravděpodobně i nadále zajišťovat dopravu na železničních tratích kolem Jizerských hor. Podle slov krajského náměstka pro dopravu Martina Seppa vyhovoval státem vlastněný dopravce nejlépe požadavkům ve vypsaném výběrovém řízení. Výsledek tendru ještě musí posoudit krajská rada. Dráhy v dosud největším tendru na provoz dotovaných regionálních vlaků soutěžily ještě s Veolií a Arrivou. Nabídku původně chtěla podat i společnost Regio Jet, kterou ovládá firma Student Agency, nakonec se však soutěže nezúčastnila. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Rozhodující bude velikost krajského rozpočtu  

Náměstek Sepp neuvedl, o kolik nižší byla cena ČD oproti ostatním nabídkám. „Soutěž není zcela uzavřená, o vítězi musí rozhodnout ještě krajská rada,“ uvedl. Radní měli tendr řešit minulý týden, ale Sepp tento bod z jednání prý stáhl. Kraj si údajně ještě musí promyslet, zda stojí o tolik vlaků, které v soutěži požadoval. „Přehodnocujeme finanční dopady. Soutěž byla vyhlášena v době, kdy kraj hospodařil s přebytkem, proto musíme ještě doladit dopady na krajský rozpočet,“ dodal Sepp.

Pokud kraj soutěž nezruší, dočkají se cestující na třetině železničních tratí v Libereckém kraji od prosince 2012 výrazného zvýšení kvality cestování vlakem. Jednou z podmínek tendru totiž bylo zakoupení moderních nízkopodlažních vozů.

Ostatní kraje s podobnými výběrovými řízeními zatím váhají

Například Středočeský kraj, který objednává nejvíce vlakových spojů, začal už jednat o dlouhodobé smlouvě opět s Českými drahami. Ty by se přitom v některém z budoucích tendrů mohly utkat vedle známých rivalů, jako je Arriva či Regio Jet, také se společností ČSAD Semily, která se prý o provozování regionálních spojů chystá soutěžit ve společném podniku s nejmenovaným holandským dopravcem.