Na Litoměřicku řádí žhář

Litoměřice - Při požárech, které škodí zemědělcům na Litoměřicku, nejde o nedbalost ani nešťastnou náhodu. Řádí tam žhář, který jim po nocích zapaluje stohy slámy. Na různých místech hořelo letos už jedenáctkrát a hasiči potvrzují, že nešlo o samovznícení. Policie zatím nemá žádnou stopu a zemědělcům vzkazuje: na hlídání je nás málo, musíte se o svůj majetek postarat především vy.

Radouň, Rohatce, Brozany nad Ohří, Slatina pod Hazmburkem, nebo naposledy Nové Kopisty. Tady všude hořelo. Zemědělci ani policisté nevědí, kdo za požáry balíků slámy stojí. „Od začátku roku se jedná už o jedenáct požárů stohů se škodou téměř jeden milion tři sta tisíc korun,“ uvádí k případu žhářství mluvčí Policie ČR v Litoměřicích Alena Romová. „U mě je to už pátý případ,“ svěřuje se soukromý zemědělec Zdeněk Pech. „Shořelo nám kolem pěti set tun slámy,“ dodává předseda představenstva, Agrokomplex Ohře a.s., Bohušovice n. Ohří Jaroslav Zeman.  

Mstu konkurence rolníci zavrhují. Podle nich se nejspíš jedná o duševně nemocného člověka. A bojí se, že škodit bude dál. „Může to být jedinec, který v touze po dobrodružství a při vědomí, že ho nikdo nechytí, tyto činy ještě znásobí,“ odhaduje psycholog Otakar Fleischman. „Stalo se téměř 'tradicí', že nám každoročně shoří minimálně jeden stoh,“ říká Jaroslav Zeman. „Jestli to bude v tomto roce dál pokračovat, tak nevím, jak to dopadne, protože nebudu schopen naplnit smlouvu, kterou mám uzavřenou,“ neskrývá obavy Zdeněk Pech.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Sami na ochranu zemědělského majetku nestačíme, víc si jej zabezpečte, vzkazuje policie zemědělcům. „Vyzýváme především zemědělce, aby si hlídali svoje stohy. V případě výskytu jakékoliv podezřelé osoby by měli hned volat na bezplatnou linku 158,“ radí Alena Romová. „Abychom náš majetek v noci hlídali, tak na to nemáme síly,“ připomíná realitu Jaroslav Zeman.

Se svérázným řešením přišlo vedení zemědělské společnosti Slatina. Na dopadení pachatele vypsalo odměnu čtyřicet tisíc korun. Zatím ale bez výsledku. Pokud policie případného žháře chytí, hrozí mu až tři roky ve vězení.