Obce kritizují koncepci sociálních služeb

Liberec - Koncepci sociálních služeb v Libereckém kraji kritizují některé obce a také jejich poskytovatelé. Vadí jim, že kraj zasahuje do hotového plánu a svými kroky podle nich poškozuje fungující systém. Teď například upozorňují na financování protidrogové prevence. Obce kritizují hlavně to, že kraj nemá přehled o tom, jakých sociálních služeb je v regionu zapotřebí. Například protidrogovou prevenci již kraj nechce financovat v takovém rozsahu jako v současnosti. Přitom služby v této oblasti vůbec nepokrývají poptávku a bylo by zapotřebí je rozšířit.

Vloni dal kraj na protidrogovou prevenci téměř čtyři miliony korun. Letos tři miliony a v příštím roce to bude ještě méně. „Vzhledem k tomu, že víme, že daňový propad bude větší, než se předpokládalo, musíme šetřit. Musí šetřit města i obce,“ upozorňuje liberecký radní Pavel Petráček.  

Kraj tvrdí, že letošní podpora může být až dva miliony korun. Obce se ale obávají, že bude daleko nižší, jestli vůbec nějaká. „Nefinancovat tuto oblast by byla chyba, protože by se celý systém protidrogové prevence úplně zhroutil,“ varuje starosta Frýdlantu Dan Ramzer. „Pokud se do toho kraj nezapojí a nebude se podílet na spolufinancování, tak to bude velký problém,“ doplňuje starostka České Lípy Hana Moudrá.      

Kritika zaznívá i na celou koncepci sociálních služeb neboli střednědobý plán. Čísla, ze kterých kraj vychází, jsou podle mnohých zkreslená a vůbec neodrážejí skutečnou potřebu v regionu. „Opatření v sociálních službách je potřeba dělat systémově. Nelze dělat něco v jedné obci a nevědět, co se dělá v druhé obci, potažmo v celém kraji,“ říká poradce a lektor v sociální oblasti Lenka Polívková. „Výstupy kraje jsou pouze pracovními materiály a budeme jednat o tom, aby se ty materiály zlepšily,“ slibuje místostarosta Jablonce nad Nisou Petr Vobořil. „Liberecký kraj má střednědobý plán zpracován jako jeden z nejlepších, alespoň tak jsme hodnoceni z ministerstva,“ upozorňuje Pavel Petráček.   

Tento materiál je pro lidi velmi důležitý, protože každý člověk bude nějakou sociální službu jednou potřebovat. Je proto nutné včas zajistit dostatečnou nabídku domovů pro seniory a podobných zařízení. Stáří totiž nepočká.