V Litomyšli se obávají, že jejich nemocnice bude zrušena

Litomyšl - Město Litomyšl a okolní obce se obávají, že Pardubický kraj sloučí svitavskou a litomyšlskou nemocnici. O možné změně kraj před časem veřejnost informoval ve své zdravotnické koncepci. V Litomyšli se obávají zhoršení dostupnosti lékařské péče a tvrdí, že sloučení by přineslo pouze problémy. V kraji je totiž nemocnic tak akorát. O plánu zatím není rozhodnuto a vedení kraje uklidňuje, že nic takového ani nehrozí.

Nemocnice v Litomyšli podle města dobře funguje a je ekonomicky zdravá a byla by chyba, kdyby o ni obyvatelé přišli. Prý dokonce hrozí, že lékaři na stávající úmysly kraje zareagují svým odchodem. Nejistota těch lékařů a odborných pracovníků tady samozřejmě je, takže oni se začínají ohlížet po jiné práci a „Pokud tady vidí jiné nejistoty a dál se to pořád prohlubuje, tak za rok ani nebudeme mít co slučovat,“ varuje starosta Litomyšle.

Pohled Pardubického kraje na ekonomickou situaci v nemocnici je však poněkud odlišný. Podle hejtmana Martínka je jednačtyřicetimilionový dluh známkou toho, že zdravotnické zařízení systémové změny potřebuje. Není se prý ale třeba obávat, že by došlo ke sloučení.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

„Kraj nikdy neuvažoval a neuvažuje o utlumení litomyšlské nemocnice a už vůbec ne o jejím uzavření nebo rušení,“ tvrdí hejtman.

V kraji momentálně funguje pět zdravotnických zařízení, což je podle opozičních zastupitelů podprůměr. Zatím tedy není zřejmé, co by změny pro pacienty znamenaly. Ředitel litomyšlské nemocnice se totiž domnívá, že pokud by se ukončilo provádění nějakého výkonu v jeho ústavu, znamenalo by to přesun zájmu jinam.

Kraj zatím o osudu obou nemocnic nerozhodl. Ke zpracované zdravotnické koncepci se totiž nyní může kdokoliv vyjádřit. Zastupitelé kraje o případném sloučení či dalších změnách v nemocnici budou definitivně hlasovat v prosinci.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/768/76705.jpg
  • Zdravotnická záchranná služba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/784/78308.jpg