Telč má novou vycházkovou rodinnou trasu

Telč - Radnice v Telči přistupovala k realizaci nové vycházkové trasy, určené speciálně pro rodiny s dětmi, vědecky. Trasa vznikla na základě marketingové studie, která radí, jak do města pod ochranou UNESCO přilákat víc turistů. Nebyla by to ale pohádková Telč, kdyby cesta nedostala svou tajemnou patronku - trasa dostala název S Bílou paní po Telči a okolí.

Nová vycházková trasa provádí turisty po místech opředenýcmi zajímavými pověstmi. Hned ta první pověst o paní v bílém zve na zámek a devět dalších pak provádí turisty i po dalších objektech ve městě nebo blízkém okolí Telče. Všechny tyto objekty mají svou specifickou tajemnou auru, jak tvrdí kastelán Státního zámku Telč Bohumil Norek.

Radnice si nechala z evropských peněz vypracovat marketingovou studii, která radí, co lidi do města nejvíc láká a naopak co jim tu chybí. Podle informací z turistického centra a ze zámku navštívilo za loňský rok Telč asi půl milionu turistů. Zájmem města pochopitelně je, aby se jejich počet zvyšoval a zdrželi se delší dobu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Autorka projektu Věra Peichlová sdělila, že ze studie vyplynulo doporučení zaměřit se na rodiny s dětmi. Turistům jsou tak na infocentru zdarma k dispozici nejenom mapky a brožury, ale třeba také omalovánky nebo pexesa. Trasy navíc vedou i na dětská hřiště. Projekt za 2 miliony korun, který platí z více jak devadesáti procent Evropská unie, se podle prvních odhadů vyplatí, počet návštěvníků oproti loňsku roste.

Už v loňském roce se turistům otevřely dvě značené vycházkové trasy. Na tento víkend navíc připravili i velké historické slavnosti připomínající 910 let od založení Telče.