Rudoltice děsí možnost bankrotu

Pardubice - Rudoltice na Orlickoústecku stojí před bankrotem a děsí se, že přijdou exekuce obecního majetku. Před několika lety totiž porušily dotační podmínky při výstavbě obecních bytů a stát chce nyní vrátit peníze. Obec se ale brání a podává žaloby. Teď přišla s obviněním, že na vzniklé situaci má podíl také stát. Ministerstvo financí chce proto celou záležitost prošetřit.

Dříve vlajková loď mezi obcemi na Orlickoústecku jde ke dnu. Rudoltice před lety založily svoji stavební firmu. Té bez výběrového řízení zadaly 1. etapu výstavby obecních bytů, kterou dotoval stát. Ten ale rozhodl, že Rudoltice porušily dotační podmínky a osmdesát jedna milionů korun chce zpátky. „My se snažíme se státem vyjednávat formou další žádosti o prominutí,“ říká starostka Rudoltic Lenka Bártlová. „Momentálně čekáme na uhrazení správního poplatku. Po jeho zaplacení žádost prověříme a posoudíme,“ slibuje Zuzana Chocholová z oddělení komunikace Ministerstva financí ČR.   

Rudolticím tak stále hrozí bankrot, obec proto přešla do protiútoku. Tvrdí, že spoluvinu nese stát. Dotační podmínky byly údajně nejasné, navíc ministerští úředníci podle nich měli vědět, že obec podmínky porušovala. Prokázala to totiž kontrola NKÚ. Přesto stát obci poskytoval další a další peníze. "Stát, pokud by důsledně kontroloval vše tak, jak měl, mohl této situaci zabránit,“ argumentuje starostka Bártlová.   

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Sporná výstavba obecních bytů má celkem tři etapy. Pokud bude stát trvat na vrácení všech dotací, může se částka vyšplhat až na tři sta milionů korun. Obec už také podala čtyři žaloby na Finanční ředitelství v Hradci Králové, které navrácení dotací řeší. To ale ustoupit nehodlá a nemůže, postupuje podle zákona. „Správce daně pouze konstatuje, že závazku osmdesáti milionů chce dosáhnout,“ uvádí zástupce ředitelky Finančního ředitelství v Hradci Králové Petr Mikulka.   

Nové vedení Rudoltic teď doufá, že po podzimních parlamentních volbách bude moci vyjednávat o celé situaci s novými ministry.