Zdravotníci na Hradecku hrozí stávkou

Trutnov – Zdravotníci a sestry z nemocnic řízených Královéhradeckým krajem podepisují petici a hrozí stávkou. Chtějí co nejdřív zvýšení mezd. Kraj ale tvrdí, že peníze nemá. Například na chirurgii trutnovské nemocnice chybí podle odborářů až 15 zaměstnanců. Sestry odcházejí za vyšší mzdou třeba do fakultní nemocnice nebo do jiných státních ústavů.

Iva Řezníčková z Odborového svazu Oblastní nemocnice Trutnov informovala, že v současném stavu může nemocnice fungovat ještě 3 až 4 měsíce. Potom nejspíš dojde k dalšímu omezení, třeba v počtu lůžek. Například zdravotní sestra Renata Nová se nechala slyšet, že za srpen má již 66 odpracovaných hodin v přesčasech.

Iva Řezníčková dodala, že takové nasazení se samozřejmě projevuje ve snížení kvality péče. Od srpna sestry dostanou o 1500 korun více, ale ze zdrojů pojišťoven. Platy zdravotníků v nemocnicích Královéhradeckého kraje zůstanou podle odborů nejnižší v republice. Chtějí pět nebo alespoň tři tisíce korun navíc.

Reportáž a vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Radní pro zdravotnictví Královéhradeckého kraje Jana Třešňáková (ČSSD) potvrdila, že v letošním roce kraj není schopen mzdy navýšit. Iva Řezníčková namítá, že krajské vedení požadavky trutnovské nemocnice zlehčuje. Pět nemocnic v Královéhradeckém kraji dluží po lhůtě splatnosti čtvrt miliardy korun. ČSSD, která kraj od loňského podzimu řídí, propad nezastavila – dluhy rostou.

Odboráři se chtějí 10. září obrátit přímo na zastupitele s peticí. Odmítají, aby šly úspory na úkor zaměstnanců či pacientů. V pondělí chtějí odbory vyhlásit stávkovou pohotovost, hovoří dokonce o případné demonstraci před krajským úřadem.