Audit potvrdil sloučení dvou středních škol v Turnově

Turnov – Studenti a rodiče, kteří dva roky bojovali proti chystanému sloučení středních škol v Turnově, prohráli. Liberecký kraj spojení hotelové a integrované školy potvrdil i přesto, že na jejich sestěhování nejsou peníze. Kraj chce s turnovskou radnicí jednat o fyzickém sloučení škol ještě letos na podzim.

Studenti turnovské Obchodní akademie a hotelové školy v květnu roku 2007 protestovali z obav o její budoucnost proti plánu tehdejších radních Libereckého kraje sloučit ji s Integrovanou střední školou. Nové krajské vedení slíbilo sloučení škol přezkoumat. Po půl roce jednání padlo rozhodnutí, že se nic měnit nebude. Sloučení škol prý bylo správné.

Radní Libereckého kraje pro školství Radek Cikl (ČSSD) informoval, že hlavním důvodem sloučení je ekonomická náročnost na provoz dvou samostatných škol. Zástupkyně rodičů studentů Jarmila Marešová však podle svých slov žádné úspory nevidí.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Školy fungují jako jedna od začátku roku. Přesto zůstávají ve dvou budovách na opačných koncích města. To odpůrcům sloučení vadí, stejně jako radnici. Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD) říká, že pokud by byli studenti obou škol pod jednou střechou, pak by reálné sloučení mělo smysl.