Lihovar v Trmicích je i přes zákaz výroby stále v provozu

Trmice – Kauza lihovaru v Trmicích zatím stále nemá konce. Stavební úřad továrnu zastavil na základě opakovaných stížností trmických obyvatel  a posudků inspekce životního prostředí a hygieniků. Povolení ke zkušebnímu provozu lihovaru skončilo 31. července. Tehdy slíbil, že výrobu ukončí do 14 dnů, zatím se tak ale nestalo. Majitelé továrny tvrdí, že provozy odstaví, až zpracují zásoby pšenice za dvanáct milionů korun. Vedení společnosti podle předsedy dozorčí rady a zástupce investora Oldřicha Řáhy počítá i s tím, že může dostat od stavebního úřadu v Trmicích milionovou pokutu. Zastavení výroby by totiž pro firmu představovalo větší ztráty.

Firma se chce proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolat. Vedení lihovaru navíc úřad obvinilo z podjatosti a chce, aby se o prodloužení zkušebního provozu rozhodovalo jinde. Podle Řáhy může nepovolení dalšího zkušebního provozu znamenat až likvidaci společnosti, ve které pracuje 120 lidí a která může od zemědělců ročně odebrat statisíce tun obilí. Ti se také za společnost postavili. Ve chvíli, kdy bude továrna stát, jim totiž zbudou tuny obilí, na které nebudou mít kupce. „Jde nám o to, aby ta šance opravdu byla dána,“ dodal předseda Agrární komory Ústeckého kraje František Loudát.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)


Vedení firmy tvrdí, že úpravy, které zlikvidují zápach, lze dělat jen tehdy, když je továrna v chodu. S tím ale Sommer nesouhlasí: „Jet ve zkušebním provozu a teprve vymýšlet úpravy, které by odstranily zápach a hluk, to možné není.“ Představitelé společnosti se hájí tím, že do stavby lihovaru, který začal fungovat v roce 2007, a do opatření proti zápachu a hluku už dali kolem 1,5 miliardy korun. Na vyzkoušení zařízení na odstranění zápachu prý ale neměli dost času – tři měsíce zkušebního provozu jsou podle nich nedostatečné. Úřadům se přitom snaží vycházet vstříc, podle objednaných měření prý z původních více než 200 000 jednotek snížili zápach na necelých 5 000 jednotek.

Vedení kraje by prodloužení zkušebního provozu uvítalo

Odvolání firmy bude nyní zkoumat ústecký krajský úřad. Vedení kraje by prodloužení zkušebního provozu uvítalo. „Ten krok je nutný udělat, abychom mohli říct, že investor nesplnil to, co slíbil, anebo naopak splnil,“ dodal náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Arno Fišera (ČSSD). Majitelé lihovaru proto věří, že kraj rozhodnutí stavebního úřadu zruší a povolení k dalšímu zkušebnímu provozu vydá. To, že rozhodnutí o zavření lihovaru není definitivní, navíc připouští i Jaroslav Hájek z České inspekce životního prostředí.