Vězni závodili s modely Formule 1, které sami vyrobili

Jablonec nad Nisou – Ve věznici v Rýnovicích se závodilo s modely Formule 1. Nešlo přitom jen o zábavu, ale hlavně o vzdělávání. Odsouzení totiž museli miniaturu monopostu sami vyprojektovat a pak na speciálním stroji vyrobit. Zkušenosti s programováním a práci se speciálními technologiemi vězni můžou později na svobodě dobře využít. Do soutěže se zapojily dvě desítky trestanců, návrh a výroba formulí zabraly stovky hodin práce.

Rýnovická věznice se připojila k celosvětovému projektu Formule 1 ve školách. Do klání, nad nímž drží záštitu šéf F1 Bernnie Ecclestone, se loni zapojilo 30 zemí, jen u nás se ale zapojila i věznice. Letos se do ní přihlásilo 25 českých studentských týmů. „Školy, které nevlastnily počítačem řízené frézy potřebné k výrobě modelu, se mohly obrátit na rýnovické učně, a ti jim podle jejich dat modely vyrobili,“ dodala Hana Talašová ze společnosti BPA sport marketing, která má pro provozování vzdělávací soutěže licenci.   

Na tuto vysoce odbornou práci byli speciálně vybráni ti nejlepší vězni, kteří jsou zařazeni do posledního ročníku oboru obráběč kovů. Nabídku využily dva týmy studentů, a protože se odsouzení každoročně účastní soutěží v počítačovém modelování, dostali i oni možnost se neoficiálně do celosvětového projektu zapojit. Sami na počítači navrhli a pak z balzového dřeva vyrobili 18 dalších dokonalých modelů, které dnes poprvé postavili na 25 metrů dlouhou závodní dráhu. Soutěžili mezi sebou nejen o nejlepší konstrukci a nejrychlejší model, ale i nejlepší ústní prezentaci.  

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Strávili jsme tím čtvrt roku. Museli jsme si osvojit počítačové programy, technologické postupy i vědomosti, které se vyučují na vysoké škole, třeba z aerodynamiky. Bylo to pro mě něco nového, když jsem studoval, programy ještě neexistovaly,“ uvedl čtyřiačtyřicetiletý Radovan Frýda, který si v rýnovické věznici odpykává sedmiletý trest. Než se do věznice dostal, zabýval se restaurováním nábytku, a nové poznatky prý využije, až věznici za 3,5 roku opustí. Podle technického partnera projektu Josefa Malého dává projekt vězňům šanci seznámit se s tím, jak vypadá konstrukční proces, jak vypadá příprava technologie i jak vypadá výroba v reálném životě.   

„Pro vězně je motivující nejen to, že mohou měřit své síly se studenty, ale nové znalosti jim pomohou v budoucnu najít práci,“ domnívá se mluvčí věznice Monika Králová. V rýnovickém školicím středisku se vězni učí na obráběče kovu, ročně jich získá výuční list víc než 30. Rýnovice patří k nejpřísnějším žalářům v Česku. Tresty si tam odpykávají hlavně muži odsouzení za loupeže, podvody, krádeže a porušování domovní svobody.