Mohelenská hadcová step patří k turisticky nejatraktivnějším oblastem Vysočiny

Mohelno – V Mohelenské hadcové stepi můžeme vidět vzácnou středomořskou kapradinu, která se v klimatu střední Evropy vyskytuje maximálně na dvou místech České republiky. Takzvanou podmrvku jižní je zrovna teď možné nalézt právě u Mohelna. I z tohoto důvodu už zde Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) připravila podklady pro další rozšíření oblasti a znovuvyhlášení národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step (MHS). Také údolí řeky Jihlavy by mělo být zařazeno do systému Natura 2000.

Údolí řeky Jihlavy, hluboké 120 metrů, vykouslo u Mohelna na Třebíčsku do krajiny unikátní jižní svah, který se zcela vymyká běžnému středoevropskému klimatu. Mohelenská hadcová step, jedna z nejpozoruhodnějších a nejvzácnějších přírodních rezervací v Česku, patří také k turisticky nejatraktivnějším oblastem Vysočiny. „Občas se sem zajedeme podívat, je tady krásná krajina, líbí se nám tady. Je tady velmi mnoho druhů motýlů,“ vyjadřují spokojenost návštěvníci rezervace.

Běžnému turistovi, kterého přilákaly třeba i nedaleké technické unikáty, jako je jaderná elektrárna nebo vodní dílo Dalešice, může snadno uniknout největší botanický unikát celé lokality. Ten se právě zelená v puklinách skal. Jde jen o pár centimetrů vysokou přísně chráněnou rostlinu, kapradinu jménem podmrvka jižní. V našem podnebí se totiž prakticky nevyskytuje. „Je to drobná kapradina s přezimujícími tmavozelenými listy, roste na těch nejextremnějších místech už tak extrémní Mohelenské hadcové stepi v puklinách hadcových skal, které jsou téměř celý den osvícené sluncem,“ vysvětlil Luděk Čech z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Hadec je zvláštní hornina s minimem živin, která nezadržuje vodu, a její teplota je běžně o 20 stupňů vyšší než teplota okolí. Zřejmě i proto je možné se tu setkat s tzv. nanismem tedy trpasličí formou vzrůstu některých rostlin. "Jsou to hlavně mechy, také tady roste kavyl nebo zakrnělá borovice,“ uvedl správce areálu Bohuslav Knotek. Unikátnost celé lokality stále láká vědce k důkladnějšímu prozkoumání celé oblasti. Bývalá státní přírodní rezervace z roku 1952 by měla být v nejbližší době nově vyhlášena.

AOPK už připravila podklady pro další rozšíření a znovuvyhlášení národní přírodní rezervace MHS. Také údolí řeky Jihlavy by mělo být zařazeno do systému Natura 2000. „Předmětů ochrany v připravované lokalitě je celá řada, je to především soubor cenných lesních i nelesních biotopů,“ dodal Luděk Čech.

Materiály ke znovuvyhlášení národní přírodní rezervace i mapování v projektu Natura 2000 nyní mají v rukách úředníci z ministerstva životního prostředí.