Pitná voda na Písecku obsahuje dusičnany

Písek - Obce na Písecku mají starosti s kvalitou pitné vody. Obsahuje totiž zdraví nebezpečné dusičnany, které se tam zřejmě dostaly po deštích z polí. Obce teď budou muset vybudovat úpravny pitné vody a investovat do nich miliony. Ty však v rozpočtech chybí. Mnohé obce již připravují projekty a finance by chtěly získat z evropských fondů.

V Orlíku nad Vltavou je na místní vodovodní řad připojeno tři čtvrtě obce. Voda ale obsahuje velké množství dusičnanů. „Kvalita pitné vody díky přítomnosti dusičnanů trpí a dlouhodobě to má vliv na zdraví obyvatel,“ připomíná starosta obce Jiří Štrajt. „Mohlo by hrozit riziko rakoviny,“ dodává Libuše Röhrichová z Krajské hygienické stanice Písek. 

Hygienici povolují 50 miligramů dusičnanů na litr vody. Tady ale limit překračují o 30 miligramů. Nekvalitní voda je i v místních studnách. „To může být způsobeno zemědělskou výrobou, ale záleží také na hloubce zdrojů a vrtů,“ uvádí Libuše Röhrichová. 

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Obec dostala od hygieniků tříletou výjimku. Teď musí vyměnit celé vodovodní potrubí a postavit úpravnu vody. To vše za více než 12 milionů korun. „Budeme muset sáhnout k úvěru. Máme sice nějaké rezervy, ale z těch to nepokryjeme,“ říká starosta Orlíku nad Vltavou Jiří Štrajt.   

Králova Lhota je vzdálená jen pár kilometrů od Orlíku nad Vltavou. I tady lidé ve sto padesáti rodinných domech používají vodu nejen plnou dusičnanů, ale i manganu. „Tím pádem musíme dělat časté rozbory vody, to stojí dost peněz,“ vysvětluje starosta obce Jiří Soukup. 

Ani tady se výstavbě nové úpravny vody za jedenáct milionů korun nevyhnou. Dalších dvanáct milionů spolkne nová kanalizace. Problémy s pitnou vodou mají desítky dalších obcí na Písecku. Většina z nich má už projektovou dokumentaci pro výstavbu úpraven pitné vody hotovou. Chybějí ale peníze. Pomoci by měly evropské fondy.