Turisty láká romantické údolí Divoké Orlice

Hradec Králové - Víte, jaké je nejromantičtější místo Orlických hor? Podle tamních ochranářů je to jednoznačně údolí Divoké Orlice v přírodní rezervaci Zemská brána. Úzké balvanové řečiště tam lemují výrazné rulové skály. Divoká Orlice proráží hřbet hor a vtéká do vnitrozemí Čech, aby se po pár kilometrech zklidnila v Pastvinské přehradě.

Symbolem Zemské brány je kamenný most vybudovaný italskými dělníky v letech 1900 až 1903. Právě pod ním se Divoká Orlice pramenící v Polsku vůbec poprvé stáčí na území Česka. „Balvanité řečiště má poměrně značný spád a vytváří velmi romantickou scenérii s okolními vysokými skalisky. Ty na hraně údolí dosahují až čtyřicet metrů,“ popisuje údolí Josef Hájek ze Správy CHKO Orlické hory.   

Jenom pár minut chůze po proudu oba břehy Divoké Orlice spojuje další stavba, tentokrát dřevěná. Té tady desítky let nikdo neřekne jinak než Pašerácká lávka. Původně vznikla pro potřeby dřevorubců, svážejících dřevo z panských lesů. Jak ale název napovídá, proslavilo ji jiné řemeslo. „V nočních hodinách byla lávka využívána především pašeráky. Pašování tady kvetlo hlavně na přelomu 19. a 20. století. Místní lidé zde přenášeli především cukr a další komodity,“ dodává Josef Hájek. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Na romantice údolí jistě nic neubírají ani objekty pohraničního opevnění postavené v letech 1937 až 1938. Jeden takový se nachází přímo u řeky. „Jsme tady poprvé, je to tady krásné, líbí se nám především romantické i divoké koryto řeky,“ neskrývá obdiv jeden z turistů. „My sem jezdíme už léta a moc se nám zde líbí,“ dodává druhý.  

Kdo to byl Ledříček? To ví v okolních obcích každé malé dítě, které odpoví, že Jánošík Orlických hor. Historicky doložená postava z první poloviny devatenáctého století. Podle pověstí bohatým bral a chudým dával a u břehu Divoké Orlice má svoji skálu s jeskyní, ve které se ukrýval. „Jedna z legend vypráví, že Ledříček zahynul přímo pod svou skalou. Vracel se z výpravy a lezl po jedli ke svojí jeskyni,“ připomíná legendu Josef Hájek. 

Procházku údolím Divoké Orlice zvládnou i méně zdatní turisté. Naučná stezka měří asi 2,5 kilometru.