V botanické zahradě jsou k vidění české bonsaje

Praha - Na 160 bonsají vypěstovaných v Česku mohou vidět návštěvníci výstavy, která začala dnes v pražské botanické zahradě Na Slupi. Raritou mezi vystavovanými bonsajemi je osmicentimetrový zimostráz, který jeho majitel pěstuje od roku 1974. Výstava potrvá do 23. srpna a milovníci miniatur rostlin si je tady také mohou zakoupit. „Nejsou z dovozu ani vykopané v přírodě, jsou pěstované odmala,“ řekl kurátor výstavy Petr Herynek, to je podle něj také výjimečné. Výstavu doplňují také trvalky pěstované na kamenech.

V Česku se tomuto východnímu umění začali lidé masověji věnovat jako koníčku před několika desítkami let, první bonsajové kluby vznikly v ČR v roce 1982. Letité a opečovávané bonsaje, které se dají přivézt z Koreje, Číny či Japonska, už mohou představovat nemalé jmění. U těch opravdu starých může cena dosáhnout až k milionu korun. Nejdražší bonsají prodávanou v botanické zahradě byl třicetiletý fíkus. Jeho hodnota byla vyčíslena na osm tisíc korun.

Pěstování bonsají má velmi starou tradici, která trvá přes 2000 let. Začalo už v Číně a vrcholu dosáhlo v Japonsku. V Evropě se bonsaje objevily v 18. století, kdy se dovážely různé exotické věci z Asie. Darem je dostávali panovníci a hrabata. Někteří lidé bonsaj považují za dekorační předmět, ale je to rostlina, která potřebuje dostatek světla, živin, pravidelné hnojení a zalévání.