V Rackové na Zlínsku se lidé mohou koupat v pivu

Racková - Ponořit se do lahodného zlatavého pěnivého moku je snem snad každého pivaře a nejen jeho. Účinky piva znají i mnohé ženy, když jim v době nedostatku zlatavý mok nahrazoval například tradiční tužidla na vlasy. České lázně i přes širokou nabídku služeb pivní koupel spíše nenabízejí. Jednu z mála možností zájemci mají nyní v Rackové na Zlínsku, kde pivní lázně nedávno vznikly. Nabízí je však i některé hotely, zejména v Čechách.

Provozovatel se domnívá, že pivní koupel má blahodárné účinky na lidský organismus, léčí klouby, pročišťuje krevní oběh, uvolňuje svaly a prospívá pleti i vlasům. Lékaři ale účinkům pivní koupele příliš nevěří. Shodují se však na tom, že příjemně strávený čas, například i koupelí v pivu, člověka vždy povzbudí.

Do vířivé vany se kromě 20 litrů nefiltrovaného piva, jež v jednom půllitru obsahuje okolo 500 milionů kvasničních buněk, napouští i voda o teplotě přibližně 35 stupňů Celsia. Přidává se drcený chmel, který působí jako peeling, odstraňující z pokožky zbytky odumřelých kožních buněk. Po koupeli se lidé nesprchují, ale zabalí se do prostěradla a relaxují ve zvláštním pokoji.

Pivní lázně v Rackové na Zlínsku nejsou jedinými v tuzemsku, oblibu si získávají především v Čechách. První pravé pivní lázně byly otevřeny na jaře roku 2006 v Chodové Plané na Tachovsku v areálu místního rodinného pivovaru Chodovar. Nyní je nabízí také například hotel Bahenec v Písku u Jablunkova a hotel Stein u Františkových Lázní.