Ostrov brání projekt technické školy

Karlovy Vary - Na nátlak radnice v Ostrově přehodnotil Karlovarský kraj svůj záměr zrušit stavbu moderní technické školy za půl miliardy korun. Kraj rozhodnutí odůvodňoval nedostatkem peněz. Město se nabídlo, že část nákladů uhradí. Zároveň slibuje, že pro novou školu dostatek studentů určitě zajistí.

Moderní škola s technickým zaměřením má vzniknout rekonstrukcí a rozšířením jedné ze základních škol v Ostrově. Radní už žáky vystěhovali a opravili přilehlou silnici. S nápadem vedení kraje zrušit projekt proto nesouhlasili. „Zvedli jsme nabídku na příspěvek města Ostrova a to z patnácti milionů na dvacet, které poskytneme kraji přímo do rozpočtu,“ říká starosta Ostrova Jan Bureš.

Na jeden z největších projektů má kraj připraveno čtyři sta sedmdesát milionů korun. Stavební firmy ale žádaly ještě o desítky milionů korun víc. "My nemáme finanční možnosti jak tento schodek krýt,“ přiznává náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle analýzy, kterou si nechalo vypracovat město Ostrov, nemusejí mít krajští radní strach, že škola s technickým zaměřením nebude mít dost studentů. „Já jsem v tom optimista a myslím, že by se ty technické obory měly plnit,“ tvrdí ředitel Střední průmyslové školy v Ostrově Pavel Žemlička.

Bývalý hejtman, který Centrum technického vzdělávání podporoval, kritizuje nové vedení, že přelévá peníze mezi jednotlivými krajskými projekty. „Je to nesystémové. Je to vytloukání klínu klínem. A bohužel to směřuje k tomu, že v žádných oblastech nebude dost peněz,“ kritizuje postup kraje jeho bývalý hejtman Josef Pavel.

Podle náměstka hejtmana ale kraj dostává do rozpočtu méně peněz ze státního rozpočtu. Příští rok podle něj může být ještě horší. „Prostě všechny odbory budou kráceny, protože jiná cesta není,“ argumentuje Petr Navrátil.

Pokud politici své stanovisko nezmění, specializované firmy začnou stavět centrum technického vzdělávání v Ostrově už na podzim.