Müllerův dům v Tišnově zachránily norské fondy

Tišnov – Zapomenutá barokní památka Tišnova znovu ožívá. Město totiž dostalo peníze z norských fondů na opravu Müllerova domu, na který už desítky let sedá prach. Záchrana přišla doslova na poslední chvíli, neboť památce kvůli havarijnímu stavu hrozilo zbourání. Místo toho čeká Müllerův dům důležitější role, město v něm zřídí nové muzeum.

Zchátralý dům nyní čeká rok a půl stavebních prací. „Vrátíme zpátky repliky původních oken, zachováme barokní krov, bez zásahu necháme sklep. Přístavba bude obložená patinovaným, měděným plechem, to znamená, že bude zelená,“ nastiňuje průběh oprav architekt David Prudík.

Z domu se po rekonstrukci stane muzeum, kam poputují historické poklady, a další sbírky poputují do vitrín z depozitářů Podhoráckého muzea v Předkláštěří. „Z toho nejstaršího tam budou archeologické sbírky, archeologické nádoby, potom k té středověké části něco k cechům tišnovským, řemeslům, reprodukce listin, písemných materiálů, obrazy či mapy,“ uvedl vedoucí Podhoráckého muzea Josef Zacpal.

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)

Tři sta let staré prostory, kde se vařilo pivo a bydlel v nich i starosta, město opraví díky dotaci z norských fondů. „Oprava bude stát zhruba 16 milionů korun, a z toho se norské fondy podílí ve výši 308 tisíc eur (téměř 8 milionů),“ uvedl místostarosta Tišnova Zdeněk Melkes.

Peníze z kasičky norských fondů už zachránily třeba velehradskou baziliku, rajhradský klášter a naposledy jednu z nejvzácnějších památek secesní lidové architektury ve střední Evropě – Jurkovičovu vilu v Brně, kde se opravy za 35 milionů korun rozběhly v těchto dnech.