Houdek: Bývalé vedení středočeské záchranky porušovalo zákon

Kladno - Současný ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek obvinil bývalé vedení z porušování zákona o veřejných zakázkách. Kontrola podle něj odhalila závažné nedostatky při uzavírání smluv v okresních střediscích v Rakovníku, Berouně a Kolíně. Současné vedení kvůli tomu zvažuje podání trestního oznámení, řekl dnes Houdek novinářům.

Podezření se podle Houdka týká zejména desetimilionové investice do stanoviště v Rakovníku, které potom jako součást privatizované nemocnice přešlo do soukromých rukou. Záchranka nyní za využívání tohoto stanoviště musí platit 30 000 korun měsíčně. „10 milionů je pryč a my navíc za stanoviště platíme nájem. To je pro mě zásadní pochybení,“ řekl ČT Houdek.

Bývalý ředitel záchranné služby Robert Zelenák nebyl po nástupu hejtmana Davida Ratha (ČSSD) odvolán, ale na tuto pozici bylo vypsáno nové výběrové řízení, do něhož se Zelenák nepřihlásil. Rath tehdy řekl, že důvodem pro vypsání soutěže byla série drobných problémů, které vzbuzovaly pochybnosti o způsobu řízení celé organizace.

Zelenák se považuje za oběť předvolebního boje

Robert Zelenák tvrdí, že měl s ředitelem rakovnické nemocnice gentlemanskou dohodu. Nájem se měl záchranářům na konci roku vrátit formou sponzorského daru. Po Zelenákově odchodu z funkce ale již nové vedení záchranné služby s nemocnicí o nájmu nejednalo. „Napadají mě v podstatě jen proto, že jsem dělal ředitele v době, kdy kraji vládla ODS,“ posteskl si pro ČT Zelenák.