Praha instaluje nákladné cyklostojany na místech, kde je nikdo nepoužívá

Praha – Počet lidí, kteří jezdí ve městě na kole, se každý rok zvyšuje o desítky procent, míst k parkování je ale zoufale málo. Magistrát proto vyčlenil téměř osm milionů korun na výrobu a instalaci cyklostojanů. Sdružení cyklistů však magistrátu vytýká nejen vysoké náklady, ale i umístění stojanů. Technická správa komunikací je podle nich instaluje na místa, kde nejsou potřeba. Magistrát se brání a obviňuje městské části ze špatné spolupráce při vytypovávání vhodných míst. Na magistrátní projekt zatím kývlo z 57 městských částí jen 14.

„Letos bude instalováno asi 700 až 800 kusů stojanů,“ uvedl předseda magistrátní komise pro cyklodopravu Pavel Polák. Jeden stojan i s instalací stojí 6 tisíc korun. Sdružení cyklistů tvrdí, že cena je předražená. Magistrát naopak cenu svých stojanů obhajuje. Nelze je například odcizit, protože jsou zabetonované v zemi. Z toho, že chybějí například v centru města, pak viní městské části. Ty za stojany nic platit nemusí, přesto je ale odmítají, protože se o ně nechtějí starat.

Společnost Ekolo nainstaluje vlastní přenosné stojany

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Městská knihovna na Mariánském náměstí například zájem o stojany projevila. Podle člena magistrátní komise pro cyklodopravu Petra Introviče ale Praha 1 zatím na instalaci nepřistoupila. Mluvčí městské části Praha 1 Alexandr Koráb tento krok odůvodnil tím, že jde o dopravní zařízení, jehož údržbu i následný provoz by měla obstarat Technická správa komunikací.  

Několik stojanových míst už po Praze existuje, ale jejich umístění je takové, že je nakonec nikdo nepoužívá. Společnost Ekolo se proto podle svého jednatele Jakuba Ditricha rozhodla, že během letošního roku do pražských ulic umístí desítky vlastních přenosných cyklostojanů v hodnotě kolem 100 tisíc korun. Nemá ale povolení úřadů, a tak hrozí, že je Technická správa komunikací odstraní.