Horažďovická radnice ustoupila v kauze cen bytů

Horažďovice – Obyvatelé Horažďovic dosáhli konečně svého. Po dvou letech petic a protestů teď mají šanci, že koupí městské byty za přijatelnou cenu. Bojovali především proti tomu, že jim je radnice nabídla výrazně dráž než v okolních městech. Radnice nyní ustoupila, a lidé tak mají o byty zájem.

Cena, za kterou původně chtěla horažďovická radnice městské byty obyvatelům prodávat, vyprovokovala lidi až k protestnímu mítinku před úřadem. Byly příliš drahé. 6 tisíc 200 korun za metr čtvereční bylo před dvěma lety téměř o polovinu více, než kolik stál metr čtvereční ve čtyřikrát větších nedalekých Klatovech. Za takovou cenu je nechtěl vůbec nikdo. Nájemníci se sdružili a petici podepsalo více než 600 lidí.

Radnice nakonec ustoupila, zlevnila, změnila pravidla i metodiku, a lidé mají o byty zájem. Místostarosta Horažďovic Ladislav Lenský (ČSSD) upřesnil, že se jedná zhruba o třetinu obyvatel, kteří bydlí v nájemních bytech. Starostka Horažďovic Jindřiška Antropiusová říká, že nakonec se podařilo najít kompromis.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Obyvatelé radnici za vstřícný krok chválí. Většina si navíc myslí, že zastupitelům ani nic jiného nezbývalo. Po úpravě celého systému prodeje městských bytů v Horažďovicích bude stát metr čtvereční u první kategorie 5 tisíc, u kategorie druhé pak 4 tisíce 500 korun. Prodej prvních obytných domů půjde do zastupitelstva v září.