Ruský dům trápí obyvatele karlovarských Drahovic

Karlovy Vary – Obyvatelé karlovarské čtvrti Drahovice protestují proti novostavbě ruského investora. Čtyřpodlažní dům podle nich zastíní okolní nemovitosti a sníží jejich hodnotu. Opoziční karlovarští radní navíc tvrdí, že za stavbou stojí silná ruská lobby. Podle magistrátu města ale budova nenarušuje územní plán a firma ji může dokončit. Obyvatelé se navíc nemají proti nelibé budově reálnou možnost bránit u soudu, neboť městská vyhláška, která nové stavby upravuje, je příliš nekonkrétní.

Drahovičtí proti chystané stavbě protestovali ještě před její realizací a městu předali petici. Radnice však ve stavbě neshledala problém. „Objekt, který se zde staví, je zcela v souladu s územním plánem. To znamená, že může být postaven,“ řekl tiskový mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek. Zástupce investora Petr Uhl navíc upozornil, že požadavky lidí ze sousedních domů do projektu nechal zapracovat. „V územním rozhodnutí jsme některé jejich připomínky zohlednili. Bude tam menší frekvence lidí i méně aut,“ řekl Uhl.

Podle opozice však za vším stojí tlaky podnikatelů. „Proruská podnikatelská lobby, která v Karlových Varech funguje, problém domu v Drahovicích nepřipustila ani k jednání,“ řekl opoziční zastupitel z Alternativy pro kraj Jiří Kotek.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle odborníků celý problém tkví v městské vyhlášce, která velikost nových budov upravuje. Bývalý člen karlovarské komise architektů Antonín Polony upozornil na to, že je příliš benevolentní. „Vyhláška říká, že regulaci má stanovit úřad přiměřenou, a ta přiměřenost je samozřejmě subjektivní, skoro básnický termín,“ řekl Polony.