Hradecký kraj nabídl sestrám zvýšení platů již od srpna

Hradec Králové - Zdravotní sestry, které jsou v hradeckém kraji kvůli platům ve stávkové pohotovosti, by mohly už za srpen dostat plat vyšší o 1500 korun. Slíbilo jim to vedení kraje, pokud sestry odvolají stávkovou pohotovost. Ještě v pondělí kraj tuto částku sliboval zdravotníkům od ledna příštího roku. Sestry ale původně požadovaly navýšení platu od kraje o 3000 korun. „Já si myslím, že je to z naší strany velmi vstřícný krok a o té nabídce budou minimálně velmi seriózně uvažovat,“ domnívá se hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

„Věříme, že tato nabídka je cestou k oboustranné dohodě. Dalším krokem bude vytvoření pracovní skupiny pro zdravotnictví, kam pozveme zástupce zdravotnického holdingu a také představitele zdravotnických odborů,“ dodal Franc. Vedení kraje zdravotníkům přidalo 1200 korun již letos v lednu, v červenci a srpnu platy sester vzrostly o zhruba 2300 korun díky navýšení plateb od zdravotních pojišťoven. Pokud se s odboráři kraj dohodne, stoupnou platy zdravotního personálu od srpna o dalších 1500 korun. „Platy zdravotních sester v krajských zařízeních by se tak měly letos zvýšit v průměru o 5000 korun,“ řekl Franc.

Členka výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví za Královéhradecký kraj Iva Řezníčková ale uvedla, že zdravotníci zůstávají ve stávkové pohotovosti: „Nabídka pana hejtmana je prakticky splnění pouze poloviny našich požadavků. Můj osobní názor je, že je to pro nás nepřijatelné, protože požadujeme 1500 korun teď v tomto roce a 1500 korun od nového roku,“ vysvětluje Řezníčková.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Odboráři tvrdí, že průměrný plat středního zdravotnického personálu je v krajských nemocnicích hradeckého kraje nejnižší v zemi a pohybuje se kolem 20 tisíc korun, zatímco ve státní fakultní nemocnici je až o 7000 korun vyšší. V Česku je průměrný plat sestry v nemocnici 24 221 korun. O platech budou s vedením kraje diskutovat znovu v úterý.

V pěti krajských nemocnicích pracuje na 3000 lidí, dalších více než 600 lidí kraj zaměstnává v příspěvkových organizacích, jako jsou zdravotnická záchranná služba. Ročně jde na platy všech krajských zdravotníků více než miliarda korun. Dluh pěti nemocnic Hradeckého kraje ale dosáhl podle hejtmana už dvou set milionů korun. Na zářijovém jednání by měli zastupitelé schválit mimořádnou dotaci 90 milionů právě na snížení dluhu.