Přehrada zabila tisíce ryb - vypouštěla se příliš rychle

Žďár nad Sázavou - Při vypouštění Vírské přehrady na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje uhynuly stovky ryb. Vodohospodáři vodu vypouštěli kvůli plánované opravě turbíny vodní elektrárny. Podle rybářů ale bylo upouštění rychlé a ryby zabilo. Případ už začala šetřit Česká inspekce životního prostředí. Navíc nejde o první případ, který se zde stal – v minulosti došlo k úhynu nejméně dvakrát.

Na dně Vírské přehrady bez vody je jen množství bahna a uhynulých ryb, které rybáři postupně vylovují. Z celé situace jsou nešťastní. „Přicházíme o generační hejno lipanů. Našli jsme tady i lipana velkého 53 cm, což je mezi lipany král,“ postěžoval se jednatel Moravského rybářského svazu Bohuslav Matuška.

Vodohospodáři vodu vypustili na příkaz majitele elektrárny společnosti EON, která bude opravovat turbínu. Rybáře prý včas na vypouštění upozornili s tím, že je potřeba udělat včas opatření na rybí osádce. Většina ryb ale uhynula. Podle rybářů je zabil prudký odtok vody a také bahno, ve kterém se udusily. Podle Matušky je přitom nádrž vybudována tak, aby když se elektrárna odstaví, tak tam zbylo dostatek vody pro ryby.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Ředitel Povodí Moravy Antonín Tůma pochybení při vypouštění odmítá: „Pokud je mi známo, tak nikdo nedošel za dobu toho snižování, že by něco zjišťoval, a první obchůzky rybářů byly až po ukončení manipulace.“ Viníka zjistí až inspekce životního prostředí. Jistá je však vzniklá škoda, která jde podle odhadů rybářů do statisíců.