Zlínská zoo má další nový přírůstek - tři malé kapybary

Zlín - Zlínská zoologická zahrada v Lešné se může pochlubit dalším přírůstkem - trojicí mláďat kapybar. Narodila se už začátkem června a zatím stále zůstávají v péči ošetřovatelek. Návštěvníci zahrady si je tak budou moci prohlédnout nejdříve na konci září. Zlínská zoo kapybary chová od roku 1987 a poprvé se jí mláďata podařilo úspěšně odchovat v roce 2002, zatím naposled před šesti lety. Její návštěvníci už nyní mohou vidět jednoho samečka, který do Lešné zamířil ze zoo v nizozemském Kerkrade, a dvě samičky narozené přímo ve zlínské zoo.

Nejnovější odchov ale od počátku provázely potíže. Kapybary zpravidla mívají dvě až čtyři mláďata a tentokrát jich samička porodila osm. „Porod byl nesmírně komplikovaný. Některá zvířata byla uhynulá, už když se narodila, a největší neštěstí bylo, že matka ztratila mléko, takže mláďata byla od prvního dne v péči ošetřovatelů,“ popisuje komplikace zoolog Roman Horský.

Tři mladé samičky, které se podařilo odchovat uměle, jsou dnes už z nejhoršího venku, zdárně prospívají, a přestože je ošetřovatelky denně krmí mlékem z lahví, zvykly si i na tuhou stravu. Na rozdíl od řady jiných přírůstků by zlínskou zoo už opustit neměly. „Tady ty tři holky si tu asi necháme a budou ve skupině spolu s ostatními,“ dodal zoolog.

Domovem kapybar, největších hlodavců na světě, jsou bažinaté oblasti a močály v okolí velkých řek a jezer na jihoamerickém kontinentu. Na hlodavce dorůstají úctyhodných rozměrů - v dospělosti se délka jejich těla pohybuje kolem 130 centimetrů a vážit mohou až 70 kilogramů. Živí se trávou, vodními rostlinami a kůrou či výhonky. Kapybary výborně plavou, na jedno nadechnutí se dokážou potopit až na deset minut a ve vodě se i páří.

Trojice malých kapybar není jediným letošním přírůstkem zlínské zoologické zahrady. V polovině července se zde narodila tři mláďata tygra ussurijského. Pokud se je podaří úspěšně odchovat, bude to ve Zlíně poprvé po více než čtvrt století.