Novorolští zastupitelé protestují proti novému lomu

Nová Role (Karlovarsko) – Některým zastupitelům Nové Role na Karlovarsku se nelíbí záměr těžařské společnosti Sedlecký kaolín otevřít u města další kaolinový lom. Zastupitelé se obávají dopadu na životní prostředí, především zvýšení prachu a hluku. Také by podle nich nový důl znamenal výraznou hrozbu pro přilehlou rekreační oblast. Vedení těžební firmy se brání tím, že musí dodržovat přísné limity, díky nimž těžba situaci ve městě nezhorší.

Zastupitelé se třeba obávají, že by kvůli novému lomu mohla začít mizet voda z přilehlého koupaliště. Radnice do něj v posledních letech investovala desítky milionů korun. „Trvám na tom, že by to mělo dopad na životní prostředí nás novorolských občanů a že je to příliš blízko novorolského koupaliště,“ řekla ČT zastupitelka Jitka Pokorná (SNK-ED). Starosta Nové Role Václav Heřman uvedl, že město požaduje v podmínkách chystaného projektu sledování právě možnosti úniku vody do lomu.

Podle slov geologa těžařské společnosti Iva Lukeše nejde o navýšení těžby v celku, ale o pouhé zachování těžby včetně zaměstnanosti. „Udělali jsme takový kompromis. Současný dobývací prostor jsme zmenšili a ten, který budeme realizovat, počítáme zhruba na 20 let,“ uvedl generální ředitel Sedleckého kaolínu Vojtěch Zítko.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Karlovarský krajský úřad nabízí občanům, kteří s těžebním záměrem nesouhlasí, možnost nastudování posudkových materiálů na úřadu. Poté by mohli zaslat své výhrady na ministerstvo životního prostředí. Pokud báňský úřad záměr schválí, soukromá společnost začne otvírat nový lom už příští rok.

Pohled na Novou Roli od místního koupaliště
Zdroj: ČT24