Hradecká Anička se už demolice bát nemusí

Hradec Králové - Vlastník vily Anička v centru Hradce Králové, pojišťovna Generali, ustoupila protestní petici a nebude dál usilovat o zbourání této secesní vily v rámci svého projektu výstavby administrativního centra. Spor trval skoro tři roky a petici podepsalo téměř 12 tisíc osob z celé republiky.

Podle původní studie měly na Gočárově třídě proti sobě stát dva moderní domy se skleněným pláštěm. V nové studii kvůli tvarům zachované vily z roku 1911 investor výrazně slevil. „Jediným řešením je obestavět vilu Aničku s jejím zachováním,“ uvedl projektový manažer pojišťovny Luděk Jelínek.

Investor chtěl také vilu přestěhovat jinam a uvolnit prostor pro zástavbu nároží, ale proti tomu se postavili památkáři. „Vítám to, že netlačí na zboření a že se snaží najít kompromis,“ uvedl náměstek primátora města Martin Soukup (ODS). Dodal ale, že výstavba podle původní studie by podle něj byla pro město větším přínosem.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury se snaží zapsat vilu mezi památky a definitivně ji ochránit. Soud ale po odvolání pojišťovny první zápis zrušil.
V příštím týdnu požádá investor o územní rozhodnutí a následně o stavební povolení.

Původní studie administrativního centra v Hradci Králové
Zdroj: ČT24