Den obce uspořádal Nový Jičín pro obyvatele vytopené Žiliny

Nový Jičín – Zpříjemnit náročné období uklízení po povodních a přivést obyvatele na jiné myšlenky chce radnice v Novém Jičíně. Pro lidi v městské části Žilina proto uspořádala Den obce. Až do večera mají jídlo i pití zdarma. Po měsících dřiny je to pro ně alespoň malé odreagování.

Boženě a Josefu Petrášovým vzala velká voda vše, nač dosáhla – nábytek, oblečení i elektrospotřebiče. Od konce června se nezastavili, a to je ještě spousta práce čeká. Voda zaplavila dům Petrášových už podruhé. V roce 1997 vodní hladina dosáhla půl metru, letos to bylo o metr víc.

Městská část Žilina ale jen netruchlí. Město Nový Jičín pro místní obyvatele připravilo oslavu. Jak říká Božena Petrášová, člověk přijde na jiné myšlenky. „Je to uděláno proto, aby se lidé po té hrozné povodni, která je v červnu postihla, sešli a na chvíli zapomněli na to, co je potkalo, aby se pobavili, poslechli si dobrou hudbu, poseděli u táboráku,“ nechal se slyšet místostarosta Nového Jičína Miloš Lossmann (ODS).

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Mezníkem jsou pro většinu obyvatel zatopených oblastí Vánoce. Doufají, že do té doby už budou jejich domovy vypadat tak, jako před povodněmi.